Bugun,

  • USD12736.48
  • RUB137.6
  • EUR14193.53

Qarishni tezlashtirib yuboradigan mahsulotlar orasida tez uglevodlar ham bor. Ular nafaqat metabolik jarayonni sekinlashtiradi, balki immunitetni ham pasaytiradi, deb yozadi Wday.

Foto: Wday

Ovqatlanish va erta qarish o‘rtasida qanday bog‘liqlik bor?

Noto‘g‘ri ovqatlanish yoki parhez organizmning qarish jarayonini boshlashi mumkinligi isbotlangan. Gap shundaki, ayrim mahsulotlar nafaqat energiya va oqsil, yog‘, uglevod va vitaminlar bilan ta’minlaydi. Balki organizmni kislotalashi ham mumkin.

Kislotalar ko‘p bo‘lsa, organizmning ichki muhitini kislotalash yuz beradi, to‘qimalarda surunkali yallig‘lanish boshlanadi. Bu jarayonlar qarishning asosiy sabablari hisoblanadi. Hujayralararo bo‘shliqning kislotalanishi bilan ularning funksiyalari pasaya boshlaydi. Hujayra o‘ladi yoki uning funksionalligi pasayadi. Butun organizm kontekstida hujayra disfunksiyasi organizmning qarishini anglatadi.

Kislotalanish qarishni tezlashtiradigan yana bir natijaga olib keladi. Hujayralarning organellalari bo‘lgan mitoxondriyalarning ishi buziladi. Ular haqli ravishda odamlar uchun tabiiy energiya manbai hisoblanib, kislorod bilan nafas olish orqali energiya bilan ta’minlaydi. Mitoxondriyalar metabolik yo‘lga o‘tishni boshlaydi. Natijada kam energiya ishlab chiqariladi. 

Xavfli mahsulotlar

Parhez organizmga sezilarli ta’sir ko‘rsatishi mumkin. To‘g'ri tanlangani yoshartiradi, aks holda qarish tezlashadi. Quyidagi mahsulotlardan voz kechgan holda ratsionni tuzish salomatlik va yoshlikni saqlab qolishga yordam beradi.

Oddiy uglevodlar. Shakar, xamir ovqatlar va turli shirinliklar kabi mahsulotlarni ko‘p iste’mol qilish. Ko'p miqdorda uglevodlar bo‘lgan mitoxondriyalar metabolizmning boshqa turiga o‘tadi, bu hujayra atrofida kislotalanishga olib keladi. Kislota to‘qimalarda to‘planib, surunkali yallig‘lanishni keltirib chiqaradi. Bunday holda, mikrotomirlarning spazmi paydo bo‘ladi. To‘qimalar kamroq kislorod va ozuqa moddalarini olishni boshlaydi, bularning barchasi gipoksiyani yanada kuchaytiradi. Keyin tananing erta qarishi rivojlanishi haqida gapirish mumkin. Tadqiqotlar shuni tasdiqlaydiki, oddiy uglevodlar bo‘lgan mahsulotlar 6 soat ichida organizmning immunitet himoyasini 50 foizga kamaytirishi mumkin.

Mevalarni ortiqcha iste’mol qilish. Fruktoza tarkibining ortishi insulin oshishiga olib keladi, organizmda kislota miqdori ortadi. Bu ko‘pchilik uchun aniq bo‘lmagan yana bir sabab bo‘lib, organizmda erta qarish sodir bo‘lishi mumkin.

Yetarlicha suv ichmaslik. Ovqatlanishlar oralig‘ida suv tanqisligi detoksifikatsiya jarayonini keltirib chiqaradi. Hujayralar yuvilmaydi, toksinlar to‘planadi. Surunkali yallig‘lanish va intoksikatsiya fonida hujayra qarishi boshlaydi. Bunday hujayralar organizmda to‘planishi bilan qarish jarayoni tezlashadi.

Ovqatlanish uchun eng yaxshi vaqt qachon?

Albatta, ovqatlanish vaqti ham erta qarishga ta’sir qiladi. Intervallar kamida 4 soat, taxminan 6 soat bo‘lishi kerak. Muayyan genetikada 7 soatgacha bo‘lgan tanaffuslar optimal deb hisoblanishi mumkin. Ovqatlanish qondagi insulin va glyukoza darajasining oshishiga olib keladi. Agar uzoq tanaffuslar bo‘lmasa, insulin qonda yuqori darajada qoladi. Bu qandli diabetning rivojlanishini qo‘zg‘atadi va erta qarish bilan bog‘liq. 

Ovqatlanish qoidalari

  • Har bir inson yoshi o‘tishi bilan ko‘proq maxsus parhezga o'tishi kerak. Bunday ratsionda sabzavotlar ustunlik qiladi, ular har qanday shaklda bo‘lishi mumkin — xom, qaynatilgan, qovurilgan. Ideal holda, agar ularning kuniga hajmi bir kilogrammga yetsa. 
  • Qabul qilishda omega-3 yog‘larini o‘z ichiga olgan o‘simlik yog‘idan foydalanish tavsiya etiladi, ular yoshlik eliksiridir. Ammo asosan hayvon yog‘larida mavjud bo‘lgan omega-6 iste’molini kamaytirish kerak.
  • Oqsillardan oq go‘sht ideal deb hisoblanadi. Inson ulg‘aygani sayin qizil go‘shtni ratsionidan kamaytirishi kerak. Uni har 7 kunda bir martadan ko‘p bo'lmagan holda iste’mol qilish mumkin.
  • Shuningdek, ortiqcha pishloq, sut, tvorogdan voz kechish kerak.
  • Ideal holda, ratsionda turli xil sabzavot va donlar bo'‘ishi lozim, ular ichak mikrobiotasiga foydali ta’sir ko‘rsatadi. Ichaklar inson immunitet tizimining sog‘lig‘ining 70 foizini tashkil qiladi.

Mavzuga doir:

Izoh
Asosiy yangiliklar
Mahalliy (O‘zb)

O‘zbekistonda 23-mart kuni qanday ob-havo kutilmoqda?

O‘zbekistonda 23-mart kuni qanday ob-havo kutilmoqda?— « Daryo News (Daryo Yangiliklari, Новости Daryo) »
Qozog‘iston

Qozog‘iston—O‘zbekiston chegarasida transport vositalari va odamlar to‘planib qolganiga izoh berildi

Qozog‘iston—O‘zbekiston chegarasida transport vositalari va odamlar to‘planib qolganiga izoh berildi— « Daryo News (Daryo Yangiliklari, Новости Daryo) »
Mahalliy (O‘zb)

O‘zbekistonda “Antistrumin” dori vositasini ishlab chiqargan korxona litsenziyasi vaqtincha to‘xtatildi

O‘zbekistonda “Antistrumin” dori vositasini ishlab chiqargan korxona litsenziyasi vaqtincha to‘xtatildi— « Daryo News (Daryo Yangiliklari, Новости Daryo) »