Bugun,

  • USD12736.48
  • RUB137.6
  • EUR14193.53

Yogurt

Boshqa sutli mahsulotlari singari yogurt ham salomatlik uchun foydali ekani to‘g‘ri. Lekin bir porsiya mevali yogurtda kundalik iste’mol qilish uchun me’yor hisoblangandan ortiq, ya’ni 77 gramm shakar bo‘ladi.

Soya

Foto: “Domashniy ochag”

Ko‘pchilik soyani go‘sht o‘rnini bosuvchi mahsulot deb hisoblaydi. Oqsilga boy ekani jihatidan shunday ekani rost, lekin qolgan jihatdan unday emas. Soyani muntazam iste’mol qilish organizmdagi yallig‘lanish jarayonlarini rivojlantirib yuborishi va qalqonsimon bez faoliyatiga zarar yetkazishi mumkin. Bundan tashqari, soya tarkibida fitoestrogen ham bo‘ladi. Sizda gormonlar bilan muammo bo‘lmagan taqdirda ham ushbu mahsulotni iste’mol qilishda ehtiyotkor bo‘lgan yaxshi.

Oq non

Yuqori navli undan tayyorlangan nonda qand miqdori oshishi va vazn ortishiga sabab bo‘ladigan, tez singadigan uglevodlar bo‘ladi.

Qadoqlangan sharbat

Mazkur sharbatni tayyorlash uchun mevalar siqilganidan keyin qo‘shimcha issiq ishlov — pasterizatsiya qilinadi. Bunda esa mevalardagi katta miqdordagi vitamin va minerallar yo‘q bo‘ladi. Bundan tashqari, ishlab chiqaruvchilar tayyor mahsulotga juda ham katta miqdorda shakar qo‘shadi, buning oqibatida esa saqlanib qolgan foydalilik xususiyati ham kamayadi.

Shirinliklar

Foto: “Domashniy ochag”

30 yoshdan keyin shirinlik iste’mol qilishdan tiyilish kerak, juda ham yegingiz kelsa o‘z qo‘lingiz bilan tabiiy mahsulotlardan tayyorlang. Do‘kon peshtaxtalaridagi shirinliklar bir necha kun davomida turishi va mazasi o‘zgarmasligi uchun qayta ishlab tayyorlangan sun’iy yog‘, konservantlar, tasavvur qilib bo‘lmas darajada katta miqdorda shakar qo‘shiladi.

Mikroto‘lqinli pechda tayyorlanadigan popkorn

Foto: “Domashniy ochag”

Mikroto‘lqinli pechda tayyorlanadigan paketli popkorn vaqtingizni olmasligi mumkin, ammo undagi transyog‘lar organizm uchun zarar. Mazkur moddalar bosh miya hujayralari uchun zararli hisoblanadi va yallig‘lanishni keltirib chiqarishi, shuningdek, saraton rivojlanishiga ham olib kelishi mumkin.

Sun’iy yetishtiriladigan baliq mahsulotlari

Foto: “Domashniy ochag”

 Do‘konlardagi baliqlarning 70 foizi sun’iy yo‘l bilan yetishtiriladi. Agar uni yetishtiradigan fermer xo‘jaligi, sifati nazorat qilinadigan yirik baliq yetishtiradigan ferma bo‘lmasa, baliqning salomatlikka zarar yetkazish xavfi yuqori. Aksariyat baliq yetishtirish xo‘jaliklarida baliqlarni kattalashtirish va boqish uchun antibiotik hamda sifatsiz bo‘lgan ozuqa beriladi. Ba’zi fermerlar esa ko‘rinishi xaridorbop bo‘lishi uchun bo‘yoqlardan ham foydalanishi mumkin.

Mavzuga doir
Izoh
Asosiy yangiliklar
Mahalliy (O‘zb)

O‘zbekistonda 23-mart kuni qanday ob-havo kutilmoqda?

O‘zbekistonda 23-mart kuni qanday ob-havo kutilmoqda?— « Daryo News (Daryo Yangiliklari, Новости Daryo) »
Qozog‘iston

Qozog‘iston—O‘zbekiston chegarasida transport vositalari va odamlar to‘planib qolganiga izoh berildi

Qozog‘iston—O‘zbekiston chegarasida transport vositalari va odamlar to‘planib qolganiga izoh berildi— « Daryo News (Daryo Yangiliklari, Новости Daryo) »
Mahalliy (O‘zb)

O‘zbekistonda “Antistrumin” dori vositasini ishlab chiqargan korxona litsenziyasi vaqtincha to‘xtatildi

O‘zbekistonda “Antistrumin” dori vositasini ishlab chiqargan korxona litsenziyasi vaqtincha to‘xtatildi— « Daryo News (Daryo Yangiliklari, Новости Daryo) »